Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które szturmem zdobyło sobie całe rzesze zwolenników na całym świecie. Nic dziwnego, bo to nie tylko wyjątkowo smakowita, ale również i zdrowa przekąska. Już od dłuższego czasy uwielbiamy delektować się tą potrawą w gronie znajomych i rodziny, ale również i na firmowych imprezach oraz spotkaniach biznesowych. To właśnie dlatego sushi na dowóz cieszy się w naszym kraju wciąż rosnącą popularnością. W czym tkwi sekret jego sukcesu i jak popularne jest sushi na dowóz w Polsce? Odkryj z nami największe tajemnice tego wyjątkowego dania!

Po które sushi sięgnąć?

Sushi  można przygotowywać na różne sposoby. W wersji podstawowej składa się na nie surowa ryba i dodatki, owinięte w gotowany ryż, wraz z płatem suszonych wodorostów. To jednak zaledwie jedna z wielu propozycji, z której chętnie korzystają klienci dobrych restauracji, serwujących przysmaki kuchni azjatyckiej. Ci, którzy decydują się na wyjście poza standardowe rozwiązania kulinarne, mogą zachwycić się całym bogactwem smaków i składników, tworzących harmonijne kompozycje. Dla przykładu jedna z krakowskich restauracji sushi, której ofertę sprawdzić można pod adresem: sushifriends.com.pl, proponuje swoim klientom hosomaki z ogórkiem, futomaki z kurczakiem w tempurze czy nigiri z łososiem, nie zapominając również o zwolennikach dań wegetariańskich. A to dopiero początek możliwości, które otwierają się przed osobami, chcącymi spróbować największych przysmaków kuchni, która przywędrowała do nas aż z Dalekiego Wschodu.

W czym tkwi sekret sukcesu sushi?

Sushi doskonale sprawdza się jako przystawka na spotkania o dowolnym charakterze. Na stronie: https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/odkryj-zestaw-sushi-100-za-100-zl dostępne są np. wyjątkowe imprezowe zestawy sushi w atrakcyjnych cenach. To doskonałe rozwiązanie na kameralne przyjęcia w rodzinnym gronie i szalone imprezy w towarzystwie przyjaciół. To jednak jeszcze niecały potencjał, który warto odkryć i w pełni wykorzystać, by móc cieszyć się zarówno smakiem, jak i wyglądem tej niepowtarzalnej potrawy. Jak się bowiem okazuje, sushi coraz częściej gości na stołach podczas firmowych spotkań, także tych o charakterze biznesowym. Nic dziwnego, bo to idealna przystawka, pozwalająca zaspokoić pierwszy głód, uatrakcyjniając przy tym w znaczący sposób menu, proponowane uczestnikom szkoleń i konferencji.

Dlaczego warto jeść sushi?

Kuchnia azjatycka to bezsprzecznie jedna z najzdrowszych kuchni świata. Dominują w niej ryże i makarony, nasiona, warzywa, owoce morza, a przede wszystkim aromatyczne przyprawy, stanowiące swoistą kwintesencję wyjątkowego smaku potraw z tej części świata. Przyrządzone w tradycyjny sposób zestaw sushi będzie cennym źródłem białka, witamin i błonnika. Ryby, stanowiące jego podstawowy składnik, bogate są z kolei w kwasy tłuszczowe omega-3, które nie tylko dodają energii i poprawiają koncentrację, ale również stanowią wsparcie dla naszego organizmu w walce z chorobami układu krążenia.

Czy sushi na dowóz jest popularne w Polsce?

Jak się okazuje, sushi na dowóz cieszy się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem. Badania rynku pokazują, że tylko w zeszłym roku jedna z przewodnich firm, dostarczających żywność pod wskazany adres, zrealizowała ponad pół miliona zamówień, czyli nawet o 40% więcej, niż jeszcze rok wcześniej. Najczęściej z takiej możliwości korzystają mieszkańcy stolicy, choć w rankingach nie ustępują im również Krakowianie. Tendencja ta z pewnością nie zmaleje w kolejnych latach. Nic dziwnego, bo sushi to idealne danie na wynos. Sprawdziło się ono zwłaszcza w okresie pandemii, a popularność takiego rozwiązania nie spadła, pomimo jej zakończenia. Można więc jednoznacznie stwierdzić, że sushi na wynos stale zyskuje na popularności wśród Polaków, a z możliwości jego konsumpcji poza lokalem korzystamy już powszechnie. To doskonała informacja, biorąc pod uwagę fakt pozytywnego wpływu potrawy na nasze zdrowie i samopoczucie.