W ostatnich latach sushi zyskało w Polsce ogromną popularność. Bezustannie powstają nowe miejsca zajmujące się przygotowywaniem tego japońskiego rarytasu, który skradł serca wielu ludziom na całym świecie. Dla niektórych osób kwintesencją sushi są charakterystyczne maki, czyli pokrojona na kawałki rolka ryżu owinięta płatem wodorostów i wyposażona w szereg dodatków.

Formy sushi – klasyczne rolki lub finezyjne kształty

Warto jednak mieć świadomość, że sushi niejedno ma imię. Może przybierać bardzo różne formy począwszy od klasycznych rolek, a skończywszy na finezyjnych kształtach, które są przygotowywane przez prawdziwych mistrzów tej japońskiej potrawy. Wspólnym mianownikiem zawsze jest jednak odpowiednio przygotowywany ryż z dodatkiem octu ryżowego oraz całe mnóstwo rozmaitych dodatków w postaci świeżych warzyw i często surowych ryb. Jaką tajemnicę skrywają prawdziwi mistrzowie sushi?

Polecamy przeczytać dalej lub odwiedzić sushi Kraków Otsu Sushi. To naszym zdaniem najlepsze sushi w Krakowie!

Przygotowanie sushi  – diabeł tkwi w szczegółach

Przygotowanie sushi z najwyższej półki nie opiera się wyłącznie na zwyczajnym ugotowaniu ryżu i wyposażeniu go w smakowite dodatki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w japońskich restauracjach, w których przyrządzanie sushi wiąże się z wieloletnią tradycją nowi pracownicy często przez wiele miesięcy lub lat uczą się wyłącznie właściwego gotowania ryżu.

Choć brzmi to dosyć absurdalnie, to jednak w japońskiej tradycji każdy detal przygotowywania tej potrawy ma ogromne znaczenie. Nie można po prostu ugotować ryżu. Trzeba przede wszystkim sięgać po konkretny gatunek ryżu, a potem zaznajomić się z proporcjami, czasem gotowania i wszelkimi metodami przygotowywania, dzięki którym ryż uzyskuje odpowiednią twardość oraz lepkość.

Jak spożywać sushi? 

Wieloletnia tradycja wiąże się nie tylko ze sposobem przyrządzania tej wyjątkowej potrawy, ale również ze sposobem jej spożywania. Sushi może jeść palcami i jest to wręcz wskazane w niektórych miejscach. Niemal każda restauracja sushi oferuje jednak drewniane tradycyjne pałeczki, które na początku mogą sprawiać niemałe trudności. Są jednak elementem tradycji, a pragnąc delektować się tą potrawą w pełnej okazałości, warto spróbować jeść ją w taki sposób, w jaki robi się to w jej rodzimym kraju. Warto dodać, że w wielu polskich restauracjach coraz częściej pojawia się sushi bezglutenowe. To bardzo dobra wiadomość dla osób z brakiem tolerancji na gluten.

Gdzie zjeść najlepsze sushi w Krakowie? Stolica małopolski oferuje bardzo wiele restauracji cieszących się ogromnym uznaniem wśród miłośników sushi. Znalezienie dobrej restauracji serwującej japońskie rarytasy nie stanowi w tym mieście żadnego problemu.