Algi zajmują coraz ważniejsze miejsce w naszej diecie. Ogromna wartość odżywcza i ciekawy smak sprawiają, że sięgamy po nie coraz chętniej. Wśród tych wodorostów, które w Europie cieszą się największa popularnością, pojawiają się algi nori. Co warto wiedzieć na ich temat? W jaki sposób możemy korzystać z ich niezwykłych właściwości?

Nori to wyjątkowe algi, które często określane są mianem „sałaty morskiej”. Występują one w wodach Morza Śródziemnego, Atlantyku oraz Pacyfiku. Sklepy ze zdrową żywnością oferują nam wiele ciekawych produktów, które powstają właśnie z tych wodorostów. Największa popularnością cieszą się tu suche płaty alg nori, z których możemy wyczarować wiele wspaniałych potraw. Tą najbardziej popularną jest sushi, jednak obecność nori uwzględniają też liczne przepisy na orientalne zupy lub sosy. Z obecnością tych wodorostów można się też spotkać w niektórych daniach smażonych, idealnie pasują one też do wielu potraw, w których główną rolę odgrywa makaron.

A dlaczego warto sięgać po przepisy na dania z dodatkiem alg nori? Bo te wodorosty mają ogromną wartość odżywczą i rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Są one cennym dodatkiem do diety dla tych osób, którym dokuczają problemy związane ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Po nori warto też sięgać ze względu na fakt, iż są one doskonałym źródłem witaminy A. Zdrowa dieta, w której te wodorosty zaczną się pojawiać regularnie, pomoże nam też zadbać o piękny wygląd, a przede wszystkim o włosy i paznokcie.