Krótkoziarnisty ryż przeznaczony do sushi płuczmy pod bieżącą wodą, aż ta będzie przejrzysta. Następnie zalejmy go i odstawmy na pół godziny czasu. Ostatni raz przepłuczmy.

Włóżmy do garnka zalejmy wodą (1 szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody). Gotujmy 15 minut czasu często mieszając. Potem zostawmy na 15 minut czasu pod przykryciem. Przełóżmy do miski i polejmy sosem. W taki oto sposób należy przygotować sos: na 500 g ryżu weźmy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko wymieszajmy i podgrzewajmy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujmy). Dodajmy do ryżu i delikatnie wymieszajmy. Zostawmy pod przykryciem do ostygnięcia. Przygotujmy też liście nori i inne składniki. Płat nori rozłóżmy na macie. Uciskając wilgotnymi dłońmi rozprowadźmy po nim porcje ryżu. Z jednego brzegu ułóżmy składniki jakie lubimy: pieczonego/surowego łososia, awokado, słupki ogórka, paluszki krabowe. Zwińmy całość w rolkę. Pokrójmy ostrym nożem. Podajmy z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Ponadto warto dodać, że maki czyli „sushi zwijane” ze względu na rozmiar dzielimy na: hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), chu-maki (średnie 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm, czasami podaje się z wystającą sałatą, ogórkami, tworzącymi coś na kształt korony).