Teraz prawie wszyscy albo się odchudzają, albo przynajmniej próbują w miarę zdrowo się odżywiać. Każdy zwraca uwagę na skład produktów wkładanych do koszyka i pilnuje tego, by nie występowała w nich nadmierna ilość soli i cukru oraz oczywiście zbyt duża ilość kalorii.

Naturalne lody a dieta – to warto wiedzieć

Dietetyczne restrykcje potrafią jednak zadziałać jeszcze bardziej na niekorzyść. Często to one są odpowiedzialne za doprowadzanie do zaburzeń odżywiania, które wynikają z nadmiernej koncentracji na jedzeniu i ciągłym myśleniu o żywności w kontekście „dobrych” i „złych” opcji.

A przecież nawet takie lody naturalne jaka najbardziej mogą znaleźć dla siebie miejsce w zdrowej diecie. Mogą być połączone z racjonalnym odchudzaniem, albowiem zbijanie zbędnych kilogramów wcale nie polega na odmawianiu sobie wszystkiego, co słodkie, kaloryczne i smaczne. A zresztą lody nie są wcale jakimś szczególne mocno tuczącym produktem. Właśnie spośród tych słodkich wyrobów one okazują się jednym z lepszych wyborów. Oczywiście nie są tak zdrowe jak jogurt z owocami, ale tak raz na tydzień śmiało można je zjeść, nie robiąc sobie z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia i nie próbują ich później spalać na siłowni.

Więcej artykułów o zdrowym odchudzaniu, rozrywce i finansach, znajdziesz w serwisie https://www.argumenty.pl/.

Naturalne lody w rzeczywistości nie mają w sobie jakoś wielu niefajnych substancji

Oczywiści jest w nich sporo śmietanki, która jest produktem kalorycznym, a ponadto zawierają one zwykły biały cukier, ale nawet ten cukier nie musi obniżać jakości diety, jeżeli nie będzie się z nim przesadzać. We wszystkim trzeba znaleźć umiar. Jedna porcja ulubionych lodów jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a ta porcja może wręcz sprawić, że trwanie na diecie stanie się prostsze. Nagle okaże się bowiem, że na tej diecie człowiek jest w stanie jeść to, co naprawdę lubi i nie musi cały czas się powstrzymywać.

Lody to taki deser, którego latem wprost nie można sobie odmówić. A jeśli ktoś ewidentnie się ich boi, zawsze może sam przygotować lody naturalne, tworząc je np. z samych owoców i jogurtu greckiego