Awokado staje się w Polsce coraz popularniejsze i coraz chętniej po nie sięgamy. Oprócz walorów smakowych ma także cenne wartości odżywcze. Dodawane do sałatek, koktajli, jako składnik sushi czy guacamole będzie korzystnie wpływać na nasz wygląd i zdrowie.

Awokado to bogate źródło witamin A, C i E – silnych przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym korzystnie wpływają m. in. na stan skóry. Zawiera również sporą dawkę witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na funkcjonowanie układu nerwowego.
Awokado to cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tzw. omega-9. Zawiera także sporo kwasów omega-3 oraz omega-6. Dzięki ich obecność zwiększa się przyswajalność dobrych składników z innych produktów – w szczególności likopenu i beta-karotenu. Z tego względu awokado warto dodawać do dań z warzyw i owoców, na przykład do sałatek i koktajli.

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych awokado korzystnie wpływa również na stan nawilżenia skóry. Wspomaga także pracę układu immunologicznego wpływając na odporność organizmu.

Awokado do codziennej diety powinny włączyć w szczególności osoby, które prowadzą stresujący tryb życia. Ciągła nerwowość i stan napięcia wyczerpują nadnercza, odpowiedzialne za walkę ze stresem. Awokado, będące bogatym źródłem żelaza i miedzi, poprawia funkcjonowanie nadnerczy, dla których te składniki są szczególnie cenne.

Awokado może być również pomocne w profilaktyce przeciw miażdżycy. Obniża poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym tej chorobie i chroniąc serce.