Nie potrzebujesz dużo miejsca, by zacząć uprawiać własne warzywa i zioła. Jeśli dysponujesz nasłonecznionym mieszkaniem, możesz zacząć od doniczek na parapetach i balkonie. To świetne wprowadzenie do podstawowych umiejętności ogrodniczych.

Jeśli masz nawet fragment ziemi dostępny do uprawy (przy domu albo bloku mieszkalnym), możesz przekształcić go w efektywny ogródek warzywny. Nawet na małym poletku, typu podwórko małej kamienicy, da się wyhodować sporo zdrowego jedzenia. Warzywa, zioła, przyprawy i rośliny herbaciane są w Twoim zasięgu, jeśli masz znośną glebę i co najmniej 8 godzin nieprzerwanego światła słonecznego. W ten sposób, dzięki wytrwałości i odrobinie cierpliwości, można zyskać źródło prawdziwie ekologicznej żywności własnej produkcji!

Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchewki i rzodkiewki są dość łatwe w uprawie dla początkujących. Fasolka szparagowa i dynie mogą też się sprawdzić, gdyż tolerują zróżnicowane warunki uprawy (i przeżyją, jeśli czasem zapomnisz je podlewać). Sałata, ogórki czy pomidory również mogą być dobrym wyborem dla początkujących. Na większym podwórku będziesz miał nawet miejsce na pryzmę kompostu, co umożliwi naprawdę ekologiczny styl życia, gdy będziesz mógł kompostować nie tylko liście, ale i resztki jedzenia.

Jeżeli burczy Ci w brzuchu z powodu braku informacji o pysznych warzywkach, Na Pastwiskach zapewni Ci obfitość wiedzy w zakresie warzyw, ekologii i wielu innych.

Zioła, takie jak mięta, tymianek, rozmaryn i melisa, można uprawiać w ziemi, ale poradzą sobie też w doniczkach na parapecie kuchennym. Nie bój się zaczynać od małych kroków i potem dodawać nowe, trudniejsze w uprawie warzywa do swojego ogródka.