Nie wiesz, które urządzenie wybrać do swojej restauracji lub baru? Mają podobną funkcję i najlepiej zainwestować w oba. Poniżej wyjaśnimy jednak, czym się różnią i jakie mają kluczowe zadania w branży gastronomicznej.

Przechowywanie produktów spożywczych w lokalu gastronomicznym to poważne wyzwanie. Jedne wymagają chłodni, w przypadku innych potrzebne będzie głębokie mrożenie, dlatego wszystkie muszą mieć odpowiednie miejsce. Kuchnię i zaplecze trzeba zatem dobrze zaplanować i wyposażyć. Urządzenia chłodnicze i mroźnicze w profesjonalnej gastronomii muszą spełniać specyficzne warunki. Mogą też dodatkowo oferować kilka udogodnień, które należy dopasować do specyfiki swojego biznesu oraz indywidualnych potrzeb.

Odpowiednie przechowywanie żywności

Warunki przechowywania i przydatności do spożycia produktów są w branży gastronomicznej bardzo restrykcyjne. Niezbędną inwestycją są urządzenia chłodnicze i mroźnicze – jak szafy, komory czy witryny. Są one dużo bardziej profesjonalne i zaawansowane niż lodówka.

Szafa i komora chłodnicza mają podstawowe zadanie wspólne – ich funkcją jest zapewnienie żywności optymalnych warunków do ich przechowywania. Dzięki nim łatwo psujące się produkty żywnościowe zachowują świeżość dłużej. Odpowiednia temperatura pozwala na utrzymanie ich w dobrym stanie – gwarantuje dobry smak, ładny kolor i świeżość, a także zachowanie cennych wartości odżywczych.

Szafa chłodnicza

Wydajna szafa chłodnicza opóźnia proces psucia się żywności i wydłuża ich przydatność o kilka tygodni lub miesięcy. Profesjonalne, dedykowane dla gastronomii szafy chłodnicze mają dużo szerszy zakres regulacji temperatury niż tradycyjne lodówki. Szafa chłodnicza umożliwia regulację temperatury o zakresie od 0-15oC, a mroźnicza od – 14 do -28oC. Wewnątrz szaf są specjalne prowadnice przystosowane do pojemników GN, co ułatwia przechowywanie produktów. Szafa chłodnicza jest też bardziej ekonomicznym wyborem niż komora mroźnicza.

Komora chłodnicza

W profesjonalnym lokalu są też komory chłodnicze i mroźnicze. Można wybrać komory gotowe lub zdecydować się na moduły, które można następnie montować według własnych potrzeb. Wybór komór jest bardzo duży, co ułatwi zakup odpowiedniego modelu. Mogą być wykonane z różnych materiałów i oferują różny zakres temperatur. Komory, ze względu na duże rozmiary i wydajność, są przeznaczone dla profesjonalnych restauratorów i dużych lokali. Trzeba też mieć świadomość, że wydatki na eksploatację komór są zwykle bardzo wysokie.